Domácí houskový knedlík s houbovou omáčkou

Tak konečně nový článek. Asi jsem byla přes prázdniny tak trochu v režimu spánku, ale upřímně, moc nebyla chuť na to sem přispívat. Asi to zná každý, kdo píše články, že ne vždy vás múza políbí. Myšlenek je mnoho, ale dát je na papír se zdálo jako nemožný úkol, ale …

Vzhledem k tomu, že je houbařská sezóna v plném proudu a všude čtete jak rostou, museli jsme i my s Filíkem vyrazit do českých lesů. Konkrétně jsme to z Prahy vzali do Brd. Prognostiky byly tak nějak různé. Někdo psal, že rostou a někdy se zase zdálo, že Středočeský kraj zeje v lesích prázdnotou. Zatím jsem měla vždy zkušenost pouze se sběrem hub na Severní Moravě.

Při pohledu na přeplněná parkoviště jsem si neslibovala nic velikého, ale na tu pověstnou houbovou omáčku s knedlíkem a polívku to nakonec stačilo. 

Takže jsem se dneska narychlo rozhodla sem hodit recept na svůj první domácí houskový knedlík. Aby bylo jasno, nejsem moc knedlíkový typ, ale když muž žadonil, říkala jsem si: „hele holka, je to challenge a v kuchyni už sis něco odvařila, tak pojď do toho.“

No a tady je recept 🙂

Suroviny na 2 menší domácí knedlíky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • trochu cukru krystal ( já dala 3 lžičky)
  • 2 rohlíky (nejlépe starší)
  • špetka soli
Suroviny na domácí knedlíky. Smetana je navíc, tu si uschovejte na omáčku 🙂

Postup přípravy

Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku. Uprostřed si uděláme ďolík, kam rozdrobíme droždí, a zalijeme trochou vlažného mléka – asi tolik, aby bylo droždí ponořeno. Přidáme cukr, špetku soli a zakryjeme utěrkou.

Mezi tím si nakrájíme na menší kostičky rohlíky, které potom přidáme do mísy. Stejně tak žloutek, který oddělíme od bílku.

Rohlíky a žloutek přidáme ke směsi mouky a droždí

V oddělené misce vyšleháme bílky do pěny. Tu následně opatrně vmícháme k již připravené směsi na těsto.

Připravené těsto na houskové knedlíky 🙂

Takto připravené těsto necháme odpočívat a kynout pod utěrkou asi 35 minut.

Po vykynutí rozdělíme těsto na dva dílyvložíme do vroucí, osolené vody. Vaříme asi 17 minut a v průběhu vaření alespoň jednou knedlíky obrátíme, aby se nám udělaly hezky z obou stran. Potom vyjmeme a propícháme, aby neslehly.

Mezi tím se vrhneme na suroviny na přípravu omáčky. Tu určitě každý zná a má své vlastní postupy, ale musím říct, že tento osvědčený recept od babičky mi chutnal o mnoho víc, než recepty, které jsem používala dřív.

Suroviny na houbovou omáčku z čerstvých hub

  • 250 g čerstvých hub ( já využila ty vlastnoručně nasbírané z Brd)
  • 150 g smetany ke šlehání (možno využít i celý kelímek dle libosti)
  • asi 400 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citrón na dochucení
  • sůl podle chuti
  • 1 střední cibule
  • trocha másla a oleje

Postup přípravy

V kastrůlku si na másle a oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájené houby, které jsem před tím nechala projít pár minut ve vroucí, osolené vodě, aby byly zbaveny naprosto všech nečistot a nechala je oschnout.

Houby v kastrůlku ještě špetku osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a pár minut dusíme. Poté zalijeme trochou vody a dál dusíme asi 5 minut.

Mezi tím si smícháme mouku s mlékem a pořádně rozmícháme, aby se nám nedělaly hrudky. Přidáme smetanu a ještě prošleháme metličkou. Vlijeme do kastrůlku, promícháme a necháme na mírném ohni provařit.

Na konec dochutíme pár kapkami citrónu. Můžeme případně dosolit, přidat mouku, nebo mé oblíbené kuzu na dohuštění. 🙂

.

.

.

No a teď už konečně podáváme. Doufám, že jsem vám navodila chutě na tuhle českou klasiku a pokud jste ještě letos nevyrazili do našich lesů, tak to určitě rychle napravte, a přineste si taky vlastí úlovky na tuhle dobrotu. Stojí to za to! ♥

Mějte se krásně, užívejte si prvních podzimních dní a pokud se vám článek líbil, určitě mi o tom dejte vědět v komentářích, nebo jej sdílejte a šiřte dál.

 

 

Sdílej s přáteli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *