Vajíčková pomazánka s ricottou | Známá klasika trochu jinak

Když zasedám za svůj laptop a probírám se fotkami, které čekají na svůj článek na blog, říkám si, že je ta pravá chvíle na to, dát si opět něco málo z mého kulinářského okénka.

Myslím si, že na víkend je tato rychlovka jak dělaná, a pokud si ji nedáte rovnou teď na snídani, poslouží skvěle i na večeři a zasytí stejně dobře i na oběd.

Jak možná víte, ráda vařím z kvalitních surovin a i notoricky známá jídla ráda doplním o nějakou tu surovinu, která tomu všemu dodá na chuti ten pravý šmrnc.

Dneska jsem si pro vás připravila, jak už název napovídá, vajíčkovou pomazánku. Tu asi nemusím nijak dlouze představovat. Když jsem ale šla kolem mé oblíbené Formaggerie, říkala jsem si, že si vezmu na ráno jeden čerstvý tvaroh. Moje oko ale upoutala vanička čerstvé ricotty, a protože byla zrovna v akci, vzala jsem jednu na zkoušku.

Ricottu mám vyzkoušenou i z normálních řetězců jako je Albert a Tesco, ale můžu s čistým svědomím říct, že tak lahodnou a jemnou riccotu jako právě z Formaggerie jsem ještě nejedla.

Co je ricotta?

Kdo by neznal ricottu jako takovou, jedná se o sýr vyráběný ze syrovátky. Nejčastěji kravského mléka. Je velmi bohatá na bílkoviny, různé vitamíny, minerální soli, draslík, sodík a fosfor. Je taky daleko méně tučnější než například mascarpone. Použít se dá jak do slaných, tak i sladkých pokrmů.

Co všechno budete potřebovat?

  • vaničku ricotty (v receptu z La Formaggeria)
  • 2-3 vejce podle velikosti (nejlépe domácí)
  • bílý Skyr na zjemnění
  • lžíci plnotučné hořčice
  • čerstvou pažitku
  • cibuli
  • čerstvý chléb
  • sůl, pepř na dochucení
Základem jsou čerstvé suroviny. Ve spojení se vám odmění lahodnou chutí. 🙂

Jak na to? 

Postup je velmi triviální.

Cibulku nakrájíme na jemno a stejně tak pažitku. Vejce protlačíme na kráječi na vejce.

Do misky dáme všechnu ricottu, přidáme půl vaničky Skyru, nakrájená vejce, cibulku, lžíci plnotučné hořčice, trochu soli a pepře a pořádně zamícháme, aby se všechny suroviny krásně spojily.

Hotovou pomazánku servírujeme na čerstvý žitný chléb, nebo jakýkoli, který máte rádi. Já osobně preferuji žitný, nebo alespoň žitno-pšeničný. Vydrží déle. Fantazii se ale meze nekladou a věřím, že může být výborná i na jednohubky. Pažitku můžete přidat přímo do pomazánky, nebo jí jen zdobit jako tentokrát já.

Tak co? Dáte si? Zaručuji, že vás ta přírodní chuť mile překvapí. Je jiná než s klasickým pomazánkovým máslem, nebo tvarohovým sýrem, ale já ráda experimentuji a tohle můžu. 🙂

Zmizela rychle

Dejte mi vědět, jak se osvědčila vám, a zda jste někdy ricottu zkoušeli. Případně v čem.

Hezký víkend a těším se u dalšího článku.

 

Sdílej s přáteli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *