vepřová panenka - servírujeme

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou – doma a za méně

Když jsme měli teď dvacátého listopadu s přítelem výročí a sice dvanáct let společného vztahu, říkala jsem si, že mě nemůže už ničím moc překvapit a asi jako každá ženská jsem čekala, že přijde nějaké to pozvání do restaurace na večeři. Jenže chyba lávky.

Když jsem dorazila domů, čekala na mě slavnostně prostřená tabule s pugétem růží a v kuchyni se můj muž (chápejte přítel, já mu tak prostě říkám) otáčel a měl co dělat uhlídat brambory v kastrůlku a maso na pánvičce (né šlo mu to skvěle). Ano vážení, i chlap, který má k vaření nechuť ba přímo odpor a do kuchyně si chodí jen a výhradně pro už hotový jídlo se chopil vařečky a udělal nám celé menu.

Nebudu se asi rozkecávat o všech chodech, protože ti z vás, kdo mě sledují na Instagramu už vše vědí, a kdo nesledují, tak mají vlastně možnost. Najdou tam něco málo i z toho Filíkova kulinária. 🙂

Co mě ale překvapilo, bylo to, že vybral zrovna vepřovou panenkou se šťouchanými bramborami. Na mou otázku proč zrovna panenka, že si na sebe ušil docela bič mi odpověděl: ,,Protože ji máš nejraději a vždycky si ji dáváš“. To mě prostě tak potěšilo a vlastně jen utvrdilo v tom jak dobře mě zná, že jsem se rozhodla, že tohle jídlo tady prostě nemůže chybět a že se s vámi o tu svou variantu s hříbkovou omáčkou podělím.

No, tolik intro k receptu a teď už se na něj konečně podíváme. 


Co potřebujete pro 2-3 osoby

  • vepřovou panenku (cca 400-500 g)
  • krémové žampióny (vanička 250 g)
  • brambory  (cca 300 g)
  • smetanu ke šlehání (cca 200 g)
  • slaninu nebo bok flamendr ( cca 15 dkg)
  • sůl, pepř, houbové koření, sušený česnek – koření)
  • kuzu
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • menší červenou cibuli a trochu jarní cibulky
  • trochu olivového oleje

Jak na to?

Může se zdát, že je vepřová panenka složitý pokrm a v restauraci z toho někdy až zbytečně dělají high level jídlo, ale uvidíte, že odteď si ho zvládnete udělat i vy doma a sami.

  • Podlouhlý špalíček masa odblaníme – pokud je to nutné a z obou stran osolíme a opepříme. Nahoru poklademe slaninu, nebo v mém případě bok flamendr a obvážeme provázkem. Jakmile máme obvázáno, zapícháme pár snítek tymiánu do masa. V tuhle chvíli si nezapomeňte předehřát troubu na 210 stupňů. Budeme jí potřebovat. 🙂

vepřová panenka - příprava

  • Oškrábeme si brambory a ve vroucí, osolené vodě vaříme dle potřeby asi 20 minut. Očistíme si taky hříbky a nakrájíme je na menší kousky.

 

  • Panenku si orestujeme na rozehřáté pánvi a na trošce oleje. Jako první restujeme vrchní stranu se slaninou a bylinkami a potom otočíme. Takto restujeme z každé strany minutu až dvě.

vepřová panenka - restování

  • Vepřová panenka je takto připravena rovnou do trouby, kde ji dopečeme na 210 stupňů cca 10-12 minut. Doba pečení bude samozřejmě hodně záležet na vaší troubě, ale do 15 minut máte hotovo. Můžete ji ještě před vložením do trouby zakápnout olivovým olejem.

vepřová panenka - připraveno do trouby

  • Troubu vypneme a necháme panenku dojít. Pěkně se nám před naříznutím zatáhne.

 

  • V kastrůlku si na oleji s trochou másla orestujeme červenou cibulku a přidáme nakrájené hříbky, které zasypeme solí, houbovým kořením a sušeným česnekem. Vše restujeme a chvíli podusíme, dokud nevznikne měkká směs.

vepřová panenka - základ na hříbkovou omáčku

  • Hříbkovou směs přendáme na pánev, kde ji zalijeme smetanou. Vše pořádně provaříme a nakonec přidáme asi jednu lžíci japonského kuzu, které nejprve rozmícháme v trošce vody. Směs by měla být vodovější. O kuzu jsem vám psala už v předešlých receptech. Používám ho místo mouky a je skvělé :). O tom kde ho seženete se dočtete → zde.

 

  • Nakonec dovedeme k dokonalosti šťouchané brambory. Vodu samozřejmě slijeme, přidáme lžíci másla a necháme pod pokličkou roztát. Potom hned přiléváme mléko a šťoucháme a šťoucháme. Nakonec přidáme najemno nasekanou jarní cibulku a najemno nakrájenou slaninu, nebo bok flamendr a vše promícháme. Podle chuti dosolíme, zjemníme mlékem, nebo smetanou.

 

  • No a závěr je jasný – servírujeme na talíř a ozdobíme třeba nasekanou petrželkou.

vepřová panenka - servírujeme

Tak vidíte, máme to za sebou a věřím, že vás neodradil ani větší seznam úkonů.  Když se všechno převede na čas, nezabere vám příprava i samotné vaření víc než hodinku a to už za takovou dobrotu stojí, ne? 🙂

Na kolik mě to všechno přijde?

V restauraci si takové jídlo dávám za cenu přibližně 220 Kč včetně přílohy.

Suroviny doma mě na porci vyšly přibližně takto:

  • vepřová panenka 100 g – 36 Kč
  • brambory 100 g + slanina + cibulka – 28 Kč
  • hříbky + smetana – 24 Kč
  • koření, sůl a tymián počítám v řádech pár korun – 5 Kč
  • cibule, jarní cibulka – 7 Kč
  • kuzu – 15 kč

Vepřová panenka doma vás vyjde tedy na přibližně 115 Kč + váš čas. Záleží na kolik si kdo cení. 😀

Doufám, že recept vyzkoušíte a že se mi třeba pochlubíte svými výtvory.

Dobrou chuť a krásný zbytek neděle.

Jak se ti článek líbil?

Hlasuj ↓

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení 1

Nikdo zatím nehlasoval. Buď první!

Sdílej s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY